ŠTO UČINITI NAKON ISTJECANJA VODE ILI POPLAVE U DOMU?

Istjecanje vode u domu može biti razorno, a šteta uzrokovana vodom često dovodi do skupog i vremenski zahtjevnog čišćenja i saniranja štete. Evo što trebate napraviti ako ste doživjeli istjecanje vode u domu – te kako ga zaustaviti u budućnosti.

Isključite vodu. Prva stvar koju trebate napraviti kako se istjecanje vode ne bi pogoršalo jest isključiti dovod vode. Ručica ili ventil za zatvaranje obično se nalaze u vašoj kuhinji ili kupaonici te će odmah zatvoriti dovod vode u vaš dom. Istjecanje vode može dolaziti iz očitog izvora koji možete izolirati – vaša perilica posuđa ili rublja, slavine i kotlići bi svi trebali imati izolacijski ventil na crijevu ili cijevi koji se može okrenuti u smjeru kazaljke na satu kako bi se isključio dovod vode. Ako se u vašem domu nalazi velika količina voda, trebali biste isključiti i struju – pod uvjetom da je to sigurno učiniti – i plin dok se situacija ne riješi.

Utvrdite izvor. Istjecanje vode u domu može nastati iz brojnih mogućih izvora, pa utvrđivanje od kuda voda dolazi može biti složeno. Osim cijevi koje propuštaju, voda bi mogla dolaziti u Vaš dom iz slabih točaka poput loše izolirane kade ili tuša, krova koji propušta ili čak istjecanja vode u susjednom stanu.

Uklonite svu nakupljenu vodu. Uklanjanje sve stajaće vode nakon istjecanja hitan je zadatak – što duže ostane u vašem domu, to će više štete uzrokovati. U slučaju velike poplave možda ćete morati unajmiti pumpu koju treba smjestiti u najniži dio poplavljenog prostora. Za manje količine poplavljene vode može se upotrijebiti mokro-suhi usisivač.

Započnite proces sušenja. Plijesan i gljivice nastaju u roku od 24-48 sati nakon poplave, pa je brzo započinjanje procesa sušenja ključno za ograničavanje štete uzrokovane vodom. Dopustite da se kućanski uređaji i utičnice osuše na zraku te iz prostora uklonite sav mokri namještaj ili tepihe. Otvorite prozore kako bi vlaga izašla van. Provjerite i zidove – sve gipsane ploče ili drugi materijal koji je zahvaćen poplavom morat će se ukloniti i zamijeniti. Posljednja faza u slučaju većih poplava jest unajmljivanje isušivača koji će izvući vlagu iz prostorije – pri čemu svakako zatvorite prozore prije nego što ga uključite.

Zaštitite se od budućih istjecanja vode. Nakon što je čišćenje završeno, željet ćete što prije zaštititi svoj dom od svih budućih istjecanja vode. Osim redovitog provjeravanja cijevi i poduzimanja dodatnih mjera predostrožnosti u hladnim razdobljima (jedan od glavnih uzroka istjecanja voda u domu), mnogi se odlučuju za ulaganje u sustav za zaštitu od vode. Sustavi poput ovog osiguravaju vam bezbrižnost praćenjem razina vlažnosti u vašem domu te neposrednim otkrivanjem izvora istjecanja. Ali oni su i puno više od detektora istjecanja vode. Sustav za otkrivanje istjecanja vode može vas upozoriti na istjecanje bez obzira gdje se nalazite te Vam može i omogućiti da daljinski isključite vodu, što znači da istjecanje vode možete riješiti prije nego što prouzroči ozbiljnu štetu.

Saznajte više o GROHE Sense sustavu za zaštitu od vode