ZAŠTO JE PAMETNI DOM BUDUĆNOST?

U zadnjih desetak godina navikli smo se upravljati različitim aspektima naših života s pomoću tehnologije, od internetskog bankarstva do internetske kupovine. Internet je naš život učinio komfornijim. Sada se slična pametna revolucija odvija u našim domovima.

Što je tehnologija pametnog doma? Pametni dom je onaj dom u kojem se gotovo svaki aspekt može digitalno kontrolirati. Vaše zvono za vrata, rasvjeta, sigurnost vašeg doma, grijanje i voda... sve do upravljanja vašim zastorima može se pratiti i daljinski kontrolirati s pomoću tehnologije.

Koje su prednosti pametnog doma? Zahvaljujući pametnoj tehnologiji današnji pametni dom funkcionira puno skladnije i učinkovitije te vam može pružiti bezbrižnost u smislu da sve radi kako treba, čak i kad ste odsutni duže vrijeme. Neke pametne tehnologije pojednostavljuju vaš dom smanjujući potrebu za žicama i daljinskim upravljačima za TV i muziku. Tehnologija pametnog doma koja kontrolira rasvjetu i grijanje može vaš dom učiniti ugodnijim, omogućavajući vam da daljinski upalite svjetla i zagrijete svoj dom tako da bude savršeno spreman za vaš povratak.

Neke su tehnologije pametnog doma više usmjerene na sigurnost – npr. integrirani pametni nadzorni sustav u domu može vam omogućiti da pratite što se događa bez obzira na to gdje se nalazite. Isto tako možete kupiti sustave koji štite vaš dom od požara i poplava. Pametni dom omogućava vam osjećaj da više imate stvari pod kontrolom i da ste bolje obaviješteni o tome što se događa s vašim domom.

Kako pametni dom funkcionira? Tehnologija pametnog doma može se u vaš dom uvesti postupno, dio po dio, ovisno o vašim prioritetima. Primjerice, ako je vaš prioritet otvaranje zastora samo snagom vašeg glasa, tada možete početi baš s time! Međutim, trendovi se sve više okreću prema integriranoj tehnologiji koja povezuje različite elemente vašeg doma u jedno čvorište.

Najnovija postignuća u razvoju pametnog doma. Jedno od ključnih područja razvoja je pojava sustava za zaštitu od vode koji su namijenjeni kućanstvima. Sustavi kao što su GROHE Sense i GROHE Sense Guard mogu vam osigurati bezbrižnost i prvu liniju obrane od skupih i ometajućih istjecanja vode i šteta uzrokovanih vodom. Zaštita od vode donosi niz prednosti.

Senzori u vašem domu moći će otkriti i upozoriti vas na promjene u razinama vlažnosti tako da znate da postoji problem puno prije nego što istjecanje vode postane vidljivo. Možete ih iskoristiti i za to da vas daljinski upozoravaju na sve probleme putem aplikacije za pametni dom tako da točno znate što se događa čak i kada niste kod kuće. Takav sustav možete upotrijebiti i za isključivanje dovoda vode čim ste obaviješteni o problemu – čak i ako u to vrijeme niste kod kuće. Kako je štete uzrokovane vodom „bolje spriječiti nego liječiti“, takvi sustavi predstavljaju najnovije dostignuće u razvoju tehnologija pametnog doma koje mudrim vlasnicima domova omogućava kontrolu bez napora neovisno o tome gdje se nalaze.

Saznajte više o GROHE Sense sustavu za zaštitu od vode