ŠTETE UZROKOVANE VODOM SU PROBLEM BR. 1 U KUĆANSTVIMA!

Lako je pomisliti da se to vama nikad ne bi moglo dogoditi – ali istjecanja vode ili poplave zapravo su se u nekom trenutku dogodile u više od polovice domova. A kada dođe do poplave, njezini učinci mogu biti razorni i ometajući.

Gdje može doći do istjecanja vode?

Postoji niz najčešćih uzroka istjecanja vode u domu. To može biti nešto jednostavno poput začepljenog sudopera ili problema s vašom perilicom posuđa ili rublja. U hladnijim mjesecima veliki rizik od poplave i šteta uzrokovanih vodom u domovima predstavlja smrzavanje zbog kojeg dolazi do puknuća cijevi. Istjecanje vode čak i ne treba početi u vašem domu da bi nastala šteta – problem sa susjedovim krovom ili istjecanje vode u stanu iznad vašeg može poplavu i štete uzrokovane vodom dovesti u vaš dom.

Koliko koštaju štete uzrokovane vodom?

Istjecanje, začepljeni sudoper, puknuće cijevi i iznenada ste suočeni s uništenim domom i troškovima koji mogu doseći visoke iznose. A da ne spominjemo stres i gnjavažu pri rješavanju šteta uzrokovanih vodom. Ozbiljno istjecanje vode uništit će ne samo vaše stvari i namještaj, već i vaše tepihe i zidove.

Što se duže istjecanje vode nastavi, to je veća razina štete uzrokovane vodom koju ćete morati rješavati – možda ćete morati unajmiti crpke i isušivače kako biste osušili svoj dom pogođen poplavom prije nego što možete početi s ponovnim postavljanjem podova, žbukanjem i preuređivanjem. Dodajte tome mogućnost da morate iseliti iz svog doma za vrijeme čišćenja i možete vidjeti da su štete uzrokovane vodom ozbiljna stvar – od koje se svakako vrijedi zaštititi.

Mislite da se to vama ne može dogoditi?

Činjenica je da je svaki drugi dom barem jednom doživio poplavu. Zato je mudro poduzeti mjere predostrožnosti protiv istjecanja vode s pomoću sustava pametnog doma koji vas redovito obavještava i štiti od najgoreg.

KADA SE VODA OTME KONTROLI, VAŠ DOM JE NEZAŠTIĆEN

Bilo kada, bilo gdje. Istjecanja vode mogu se dogoditi bilo gdje u vašem domu – i bilo kada.

Brzo djelovanje protiv šteta uzrokovanih vodom. Kad voda uzrokuje štetu, većinom su zahvaćeni i zidovi te se plijesan brzo pojavi. S obzirom da plijesan nastaje u roku od samo 24 sata, postoji hitna potreba za reakcijom neposredno nakon svakog istjecanja vode u domu.

Pazite na cijevi. 65% svih šteta uzrokovanih vodom nastaje zbog cijevi koje su pukle ili ispuštaju vodu, što znači da za rizik od istjecanja vode možete saznati tek kad je prekasno.

Kapanje koje je srušilo kuću. Mala istjecanja vode – iz cijevi, kotlića ili tuša – izazivaju 28% svih šteta uzrokovanih vodom. Budući da su skrivena, takva istjecanja vode mogu proći nezapaženo mjesecima ili čak godinama, a s vremenom potpuno natope zidove ili podove vodom te uzrokuju veliku štetu.

Rizik od smrzavanja. Do smrzavanja cijevi može doći u dugotrajnom razdoblju hladnoće, osobito u prostorijama ili kućama koje nisu grijane te se redovito ne posjećuju niti provjeravaju. Puknuće cijevi najčešći je uzrok poplave u domu koji može vrlo brzo uzrokovati ozbiljnu štetu.

STVARNE I ZASTRAŠUJUĆE STATISTIKE O ŠTETAMA UZROKOVANIM VODOM

54% obitelji doživjelo je poplavu u svojem domu povezanu s glavnim dovodom vode. (1)

65% svih slučajeva odnosi se na cijevi. (2)

Štete uzrokovane vodom mogle su se spriječiti u 93% slučajeva.(3)

U Europi prosječni trošak saniranja šteta uzrokovanih vodom iznosi 2.297€. 28% onih koji su osigurani uopće ne dobiju naknadu štete. A za one koji je dobiju, naknada štete iznosi samo 61% ukupnih troškova. (1)

U 2015. godini samo u Njemačkoj bilo je 1,1 milijuna prijavljenih šteta uzrokovanih vodom u privatnim domovima. (4) 

Nakon samo 24 sata zbog vlage nastaje plijesan: uzrokujući probleme s disanjem, astmu i alergije.(5)

41 % puknuća cijevi ne uočava se odmah, što dovodi do istjecanja velike količine vode. (2)

61% malih istjecanja vode ili pukotina u cijevima otkriva se nakon više od tjedan dana. (2)

Nezgode se kriju iza ugla... Želite saznati više?

Pročitajte cijelo istraživanje o zaštiti od vode

Napomena: dostupno samo na engleskom jeziku.

PROČITAJTE VIŠE

PROČITAJTE VIŠE

Lako je pomisliti da se to vama nikad ne bi moglo dogoditi – ali istjecanja vode ili poplave zapravo su se u nekom trenutku dogodile u više od polovice domova. A kada dođe do poplave, njezini učinci mogu biti razorni i ometajući.

Pametni senzor za vodu

Otkrijte GROHE Sense

Pametni zaštitnik vašeg doma.

Otkrijte GROHE Sense Guard

Aplikacija za osobno upravljanje vodom.

Otkrijte GROHE Sense app

(1) The ConsumerView, January 2017, Quantitative Assessment Europe
(2) The ConsumerView, May 2017, Quantitative Assessment Europe
(3) ACE-Group: http://www.businesswire.com/news/home/20110404007195/en/ACE-Private-Risk-Services-Study-Identifies-Type
(4) Njemački osiguratelji: http://www.gdv.de/zahlen-fakten/schaden-und-unfallversicherung/wohngebaeudeversicherung
(5) https://irp-cdn.multiscreensite.com/c4e267ab/files/uploaded/Rf7chFZfSe2cTKWmjbMA_WHO_Guidelines%20for%20Indoor%20Air%20Quality_Dampness%20and%20Mould_2009.pdf