
Planiranje učinkovite radne zone

Kuhinjski raspored
Oboje, i veličina i oblik vaše kuhinje pomoći će vam da odredite najbolji način iskorištavanja prostora. Glavne zone aktivnosti: sudoper, kuhalo ili ploča za kuhanje i prostor za pripremu / posluživanje, trebaju biti postavljeni u trokut i sadržani unutar područja koja su neprekinuta gustim prometom. To se često naziva radni trokut i najučinkovitiji je način planiranja kuhinje, jer se smanjuje vrijeme provedeno na putu između tih područja.
Moguće je da ćete morati premjestiti neke od uslužnih točaka - npr. vodu, struju i otpadne cijevi - u prostoru kako biste stvorili najbolji raspored.
Pronalaženje bitnih elemenata
Idealno bi trebalo postojati površina radne površine, s obje strane sudopera i ploče za kuhanje. Raspon stilova samostojećih štednjaka daju poluprofesionalni izgled. Ako su vam draži ugradbeni uređaji, onda razmislite o ugradnji jedne ili dvostruke pećnice u visokoj jedinici jer su prikladnije za upotrebu na ovoj visini.
Imajte na umu da će uređaji s prednjim punjenjem, kao što su pećnice i perilice posuđa, zahtijevati dodatni prostor ispred njih za ugodan pristup. Smjestite ovu perilicu posuđa u blizini sudopera, tako da možete jednostavno isprati posuđe prije stavljanja u perilicu posuđa.

Stil i Dizajn
Razmislite o količini prostora za pohranu koji vam treba za hranu, tave, stolno posuđe i male uređaje. Postavite široke police za tave između sudopera i radne ploče i omogućite odgovarajući površinski prostor za kuhalo, toster i druge često korištene dodatke.
Zidne jedinice često čine izgled male kuhinje još manjom, pa razmislite o staklenim vratima za lakši osjećaj, ili ih kombinirajte s otvorenim policama. Visoke ljestve na izvlačenje su sada popularne i omogućuje lagan pristup na sve njihove sadržaje. Jedinice srednje visine i potpune visine može se koristiti za ugradnju ugradbenih uređaja kao i za dodatni prostor za pohranu.
Kuhinjska blagavaonica
Otvoreni koncept prostora kuhinje/blagavaonice su sada popularan izbor. Ako imate prostora, uključite otok ili poluotok za odvajanje radne zone od blagovaonice. Ovdje odabirom različitih materijala radne ploče će dodati interes i pomoći u definiranju dvaju područja. Ovo je također dobro mjesto za smještanje kuhinjskog šanka za neformalne blagovaonice i drugi sudoper.